Pieczenie z naturalnym kwasem chlebowym

Wiele osób pamięta z dzieciństwa wyjątkowy i niepowtarzalny smak kwasu chlebowego. Jest to napój zawierający niewielką ilość alkoholu. Powstaje w wyniku fermentacji chleba. Zwykle dodaje się do niego cukier, owoce, drożdże, a niekiedy nawet miętę. Posiada także liczne właściwości zdrowotne.

Niepowtarzalny smak i zapach naturalnego kwasu chlebowego

naturalny kwas chlebowyZapach i smak kwasu chlebowego jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Smak kwasu chlebowego można w skrócie opisać jako słodko-gorzki Nie da się go pomylić z niczym innym. Na dodatek posiada liczne właściwości zdrowotne. Posiada spore wartości odżywcze, zawiera witaminy, między innymi witaminy z grupy B. Ponadto doskonale nawadnia i przyspiesza metabolizm oraz znacznie usprawnia proces trawienny, a także zwiększa odporność naszego organizmu. Naturalny kwas chlebowy ma charakterystyczny, bursztynowy odcień. Produkt ten dostaniemy w sklepie, na przykład w piekarni albo w sklepie ekologicznym. Można go również zrobić samemu w domowych warunkach. Do tego potrzeba kilku składników, które z łatwością dostaniemy w niemal każdym sklepie. Do produkcji kwasu chlebowego niezbędny jest chleb razowy pieczony na zakwasie, woda, pół szklanki cukru oraz drożdże. Dodatkowo można dodać ziarenka ryżu i rodzynki. Kwas chlebowy uważany jest za napój bezalkoholowy, jednak warto pamiętać o tym, że w wyniku procesu fermentacji powstaje zawsze niewielka ilość alkoholu, która wynosi najczęściej mniej niż jeden procent. 

Bez wątpienia kwas chlebowy posiada wiele walorów zdrowotnych. Jest także smaczny, choć nie każdemu odpowiada jego specyficzny słodki smak z dodatkiem goryczy. Polecany jest na wiele schorzeń, jednak ze względu na niewielką ilość alkoholu nie powinny go spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią.