Dla kogo są przeznaczone produkty bez laktozy?

Laktoza to rodzaj cukru, który znajduje się w mleku ssaków. Coraz częściej słyszymy, że ktoś cierpi na nietolerancję laktozy. Dlaczego i co to oznacza? Każdy z nas, aby uporać się laktozą potrzebuje enzymu trawiennego o nazwie laktaza. Enzym ten rozkłada laktozę na cukry proste, aby mogły one być przyswojone przez nasz organizm.

Dlaczego laktoza szkodzi

produkt bez laktozyJeżeli z jakichś powodów, wrodzonych lub nabytych, nasz organizm produkuje zbyt mało enzymu trawiennego, skutek tego jest taki, że nasze jelita, nie potrafią sobie poradzić ze strawieniem mleka i jego pochodnych. Mówimy wtedy o nietolerancji pokarmowej, która objawia się różnymi sygnałami jakie wysyła nam nasz układ trawienny. Nasz brzuch jest obolały i wzdęty. Mogą nas gnębić mdłości oraz biegunki. Aby poczuć się lepiej, musimy zrezygnować z produktów zawierających szkodliwy cukier. Jedyną opcją żywieniową są wtedy produkt bez laktozy. Co możemy zaliczyć do tej grupy? Bardzo często, ze względu na powszechność występowania nietolerancji, produkty takie są dobrze oznaczone napisem „produkt nie zawiera laktozy”. Możemy je znaleźć w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie spożywczym. Można znaleźć mleko o obniżonej zawartości laktozy, także w serkach kremowych czy twardych, dojrzewających zawartość tego składnika jest znikoma, ale lepiej i bezpieczniej jest, zastąpić w diecie wszelaki nabiał od zwierzęcy, produktami na bazie białka roślinnego.  Mleko gryczane, sojowe, ryżowe, kokosowe czy owsiane z powodzeniem mogą nam zastąpić zwykłe mleko. Zalecane także są inne produkty na ich bazie, które pozwolą nam dostarczyć do naszego organizmu, wiele cennych składników, choćby wapń.

Tak naprawdę okazuje się, że na przewlekłe lub okresowe problemy z trawieniem laktozy, cierpi bardzo duży odsetek ludzi. Jest też grupa osób jeszcze bardziej narażonych, bo cierpiących na alergię pokarmową, której objawy są zbliżone do nietolerancji, a  która ignorowana, może doprowadzić do powstania o wiele poważniejszych schorzeń.